SISTE NYTT

  Foto av sovende elev.

  Senere skolestart vil føre til bedre skoleresultater!

  1. feb. 2023

  8/10 norske tenåringer sover for lite. Unge som sliter med sin psykiske helse doblet seg de siste 10 årene. Det er tall vi må ta på alvor. Det er gjort mye bra i skolen for å imøtekomme disse utfordringene. Men vi må også ta strukturelle grep for å forebygge en god helse og gode skoleresultater. Vi kan ikke bare lappe sammen når skaden har skjedd. Derfor foreslår vi i KrFU at undervisningen skal starte tidligst klokken 09:00. Flere delstater i USA har hatt prøveprosjekter hvor skolestart ble 55 minutt, og resultatene er svært positive. Skoleresultatene har blitt bedre, elevene har i snitt mer søvn og de er i bedre humør. På flere skoler var elevene mer punktlige og fraværet gikk ned. Med så gode resultater å vise til bør det egentlig ikke være et spørsmål om vi skal utsette skolestart til 09:00. Vi burde gjort for lenge siden! Matthew Walker, professor i nevrovitenskap og psykologi, skriver i sin bok «Hvorfor vi sover» at menneskets døgnrytme endres med årene. En niåring vil ikke bli søvnig samtidig med en sekstenåring, og en sekstenåring vil ikke bli søvnig samtidig som voksne. Unges biologiske klokke er annerledes enn voksnes, det må vi ta på alvor. Dette påpeker Ingvild Saxvig, somonolog ved Haukeland, når hun sier at det er en missmatch mellom vår samfunnsstruktur og unges biologiske klokke. For det blir feil å si at de bare må legge seg tidligere for å være våken til skolestart, når forskning viser at man i ungdomstiden blir biologisk innstilt til å være B-menneske og at hjernen ikke er klar til å sovne kl. 22. Vår samfunsstruktur fører til «sosial jetalg», hvor unge pushes inn i et system designet for voksne. Skolen er til for elevene, og da må skolestart tilpasses elevenes søvnmønster og ikke de voksnes. Finnes det muligheter for å imøtekomme utfordringene norske elever står overfor, er det vår oppgave som politikere å ta tak. Senere skolestart alene vil ikke løse alle utfordringer knyttet til mangel på søvn og unges psykisk helse, men det er et forebyggende grep som har god resultater å vise til. Jeg tror lærere rundt om i den norske skolen vil ønske bedre resultater, mer opplagte elever og elever som er i godt humør når de kommer på skolen, velkommen. Ja til skolestart kl 09:00, er et ja til mer opplagte elever og bedre skolestart!

  Deltakere på KrFU's vår konferanse 2022. Bildetekst: KrFUs vårkonferanse. Foto.

  KrFUs Vårkonferanse 2023

  7. jan. 2023

  Vårens vakreste eventyr arrangeres 24.-26.mars 2023. KrFUs Vårkonferanse arrangeres på Jeløy Folkehøyskole i Moss. Det blir en helg fylt med skolering, spennende foredrag, kule gjester og mye gøy. Enten du har lang fartstid i KrFU eller er helt ny: DU ER VELKOMMEN! Meld deg på via denne linken innen 6.mars: https://forms.office.com/e/0uUHZetgjx Programmet kommer senere. Har du spørsmål: Ta kontakt med generalsekretær Jona på jli@krf.no eller telefon 95466961. Vi gleder oss til å se deg!

  Deltakere på KrFU's landsmøte i 2022. Foto.

  Nå kan du søke på KrFUs ledertreningskurs 2!

  17. nov. 2022

  Hva er LTK2? LTK2 (ledertreningskurs 2) er et ledertreningskurs på meget høyt nivå. Kurset går over en helg og inneholder skoleringer på toppnivå, utfordringer du kommer til å vokse på, spennende gjester og sene kvelder. LTK2 er for deg som har fullført LTK1 eller har tilsvarende kunnskap og erfaring. Kurset er for deg som er aktiv i KrFU, har verv på et høyt nivå, er ambisiøs og hardtarbeidende og fortsatt har tenkt å legge ned arbeid i organisasjonen. Men viktigst av alt: dette kurset er for deg som er idealist og vil gjøre verden til et bedre sted! Hvor og når? Kurset vil foregå i Oslo-området fra 10. – 12. februar 2023. Ytterligere praktisk informasjon vil du få tilsendt dersom du får plass på kurset. Hvordan søker jeg? For å søke på Ledertreningskurs 2 må du besvare to oppgaver. Oppgave 1 KrF går inn i et år med lokalvalg. Finn og begrunn en sak du mener KrF bør profilere seg på lokalt i din kommune for å vinne valget. Skisser kort hvordan KrF kan skape synlighet og engasjement rundt denne saken. Maks en A4-side Oppgave 2 Styret du har ansvar for skal arrangere årets skolevalgkamp. Styremedlemmet Alex sier ja til å være ansvarlig for valgkampen. Etter en stund ligger dere langt bak skjema ut ifra fremdriftsplanen dere vedtok. Når du spør, bortforklarer Alex med flere forskjellige grunner. Hva gjør du for å få Alex til å følge opp oppgavene sine? Hva gjør du for å sørge for at planleggingen av valgkampen drives fremover? Maks en A4-side I tillegg må du legge ved CV og skrive kort om hvorfor du er motivert til å delta, og om din erfaring og motivasjon for videre arbeid i KrF og KrFU. Søknad, CV og oppgave sendes til generalsekretær, Jona Lie på jli@krf.no. Ta gjerne kontakt hvis dere lurer på noe! Søknadsfrist 15. desember 2022 Vi gleder oss til å høre fra deg!

  Medlemmer i KrFU. Foto.

  Kristendemokratisk samling i Helsinki

  28. sep. 2022

  Moi, helgen 16.-18.september var fem stykker fra KrFU på nordisk kristendemokratisk samling i Helsinki, Finland. Sammen med delegater fra Kristendemokratisk ungdom i Sverige og Finland satte vi fokus på viktige temaer innen bærekraftig utvikling, klima og miljø og økonomi. Vårt samarbeid med KDU Sverige og KDU Nouret forener ideen om at felles fokus på viktige områder skaper godt samarbeid mellom de nordiske landene. Vårt mål med reisen er å bidra med å styrke kristendemokratiet sin posisjon i Norden. Under seminaret deltok Hilde i panelsamtale om ideologiske perspektiver på bærekraft. Det var én fra hvert land som deltok med sine perspektiver og tanker. Det var veldig interessant og lærerikt. Til tross for mye politisk og faglig input fikk vi også tid til mye god mat og hygge. Vi håper denne turen markerer en ny periode for kristendemokratisk og nordisk samarbeid og vi gleder oss til fortsettelsen. Med vennlig hilsen, Eline, Sigurd, Erik, Fredrik og Hilde Alice.

  Hadle. Foto.

  Hadle Rasmus Bjuland innstilt som KrFU-leder for en ny periode. tests

  22. aug. 2022

  KrFUs valgkomite har gitt Hadle Rasmus Bjuland fornyet tillit og innstilt han som leder av KrFU i nok en periode. Hadle har det siste året løftet organisasjonen med en medlemsvekst på hele 30% siden januar, i tillegg til flere nye tillitsvalgte og lokallag. Bjuland er takknemlig for tilliten. Takknemlig for tilliten fra valgkomiteen for en ny periode. Nå starter vi jobben med å få valgt inn rekordmange unge kristendemokrater i landets kommunestyrer etter valget i 2023, sier Hadle Rasmus Bjuland. Regjeringen svikter. Den nye regjeringen har sviktet verdens fattige, de har sviktet de 170 000 som nå står i fastlegekø og har sviktet de som står i kø for rusbehandling. De skal vi kjempe for! Legger Bjuland til. Med som 1.nestleder får Hadle med seg, Edvard Kunzendorf. Edvard Kunzendorf har det siste året vært internasjonal ansvarlig i KrFU, og jobber som trainee i KrFs stortingsgruppe. Han har et stort engasjement for utviklingspolitikk og vil bidra til å løfte det politiske arbeide til KrFU. Jørgen Reymert Jensen er innstilt som ny internasjonal ansvarlig i KrFU. Som sentralstyremedlemmer har valgkomiteen innstilt Thea Myhr fra Vestland, Nikolai Skogan fra Troms og Finnmark og Birgitte Konow fra Nordland. Som fast møtende vara har valgkomiteen innstilt Ylva Bang fra Vestland. Leder for valgkomiteen, Edel-Marie Haukland er veldig fornøyd med innstillingen: Gjengen som er innstilt vil sammen bli et sterkt team frem mot valgkampen. Det forrige sentralstyret har fått til en eventyrlig medlemsvekst, og nå gleder jeg meg til å se hva det neste styret skal få til i en viktig tid for partiet, sier Edel-Marie Haukland. Valgkomiteens innstilling til nytt sentralstyre: Leder: Hadle Rasmus Bjuland (Rogaland) Politisk nestleder: Edvard Kunzendorf (Trøndelag) Internasjonal ansvarlig: Jørgen Reymert Jensen (Viken) Sentralstyremedlem: Thea Myhr (Vestland) Sentralstyremedlem: Nikolai Skogan (Troms og Finnmark) Sentralstyremedlem: Birgitte Konow (Nordland) Første vara: Ylva Bang (Vestland) Hilde Alice Skåra Gunvaldsen, Mikal Valland Nordli og Emilie Skoland ble valgt for to år i 2021 og er derfor ikke på valg i år. Spørsmål rundt innstillingen kan rettes til: Edel-Marie Haukland, valgkomiteens leder, på telefon: 924 11 005 / edelmarie@me.com Hadle Rasmus Bjuland, leder i KrFU, på telefon 903 636 90 /hbj@krf.no

  Jona Lie, Hadle Rasmus Bjuland og Nikolai Skogan. Foto.

  Vi søker ny politisk rådgiver!

  21. juni 2022

  Kristelig Folkepartis Ungdom er i vekst. Nå søker vi en ny politisk rådgiver i 100% stilling! De siste månedene har KrFU bygget en enda sterkere organisasjon. Vi har hatt en medlemsvekst på hele 25% siden januar, i tillegg til flere nye lokallag og tillitsvalgte. Nå trenger vi deg som har et ønske om å være med å bygge en sterk kristendemokratisk ungdomsorganisasjon. Arbeidsoppgavene er varierte, og vil kunne tilpasses dine ønsker og kvaliteter. Du må trives med en hektisk hverdag, og være villig til å omstille deg i situasjoner der det trengs. Ordinære rutine- og kontoroppgaver ved sekretariatet blir fordelt mellom ansatte. Oppgavene vil blant annet være å bistå leder i eksternt informasjonsarbeid og gjennomslag, bidra med organisasjonsutvikling, medlemsoppfølging og organisere kampanjer. Politisk rådgiver i KrFU er en 100% stilling. Arbeidsoppgaver i stillingen vil primært være knyttet til Medlemsoppfølging og verving. Planlegging og gjennomføring av sentrale konferanser og kampanjer. Oppfølging av fylkes- og lokallag. Saksforberedelse og oppfølging av vedtak fra KrFUs styrende organer. Administrasjon av LNUs frifondordning. Bistå i utarbeidelse av politiske saker og informasjonsarbeid. Kvalifikasjoner og personlige egenskaper Er selvgående, nytenkende, løsningsorientert. Er ryddig og strukturert. Er positiv og serviceinnstilt. Har sterkt pågangsmot og arbeidsvilje. Forstår politikk og ønsker å gjøre en forskjell. Har god skriftlig og muntlig formidlingsevne. Arbeidssted Arbeidssted for stillingen er Kristelig Folkepartis kontor, St. Olavs gate 28, Ansettelse forutsetter medlemskap i Kristelig Folkepartis Ungdom, senest fra tiltredelse. Lønn fastsettes etter KrFUs lønnsstige. Alle ansatte i KrFU må påregne møtevirksomhet og andre aktiviteter enkelte helger/kvelder. Rådgiver rapporterer og forholder seg i det daglige til generalsekretæren i KrFU. Søknad med CV sender per e-post til Generalsekretær, Hedvig Halgunset til hha@krf.no. Søknadsfrist er 1.august 2022. Søknad merkes: Søknad Politisk rådgiver. For spørsmål, ta kontakt med generalsekretær, Hedvig Halgunet på hha@krf.no eller 980 11 020.

  Kontakt oss

  E-post: krfu@krfu.no

  Organisasjonsnummer: 992 329 211

  Nedre Vollgate 5, 0158 Oslo

  Postboks 478 Sentrum, 0105 Oslo

  Design & utvikling av Logisk Brist